Augļi un dārzeņi uzturā: kā tos pareizi sagatavot lietošanai

Mērcēt, tīrīt, mizot vai tikai apskalot? Šāda dilemma mums rodas galvā ikreiz, kad rokās nonācis kāds veikalā pirkts auglis vai dārzenis un to tūliņ gribas likt lietā. Kas tik nav dzirdēts par dažādiem pesticīdiem un citiem ne tik bioloģiskiem līdzekļiem, ar ko apstrādātas vīnogas un tomāti, lai tikai tie ilgāk paliek svaigi. Kā no tiem pareizi atbrīvoties un, nekaitējot veselībai, iegūt visus vitamīnus, ko vien augļi un dārzeņi mums var sniegt? Lūk, daži zelta likumi, ko paturēt prātā!

Vai tas būtu sakņu sautējums pusdienu maltītei vai ābols kā pēcpusdienas uzkoda, pirmā lieta, kas vienmēr jāatceras, pirms ķerties klāt augļu vai dārzeņu lietošanai, ir personiskā higiēna. Roku mazgāšana zem silta ūdens ar ziepēm varbūt šķiet pašsaprotama pēc atnākšanas no āra, taču mēs par to ne vienmēr aizdomājamies, kad, piemēram, izdomājam pagatavot kādus salātus.

Augļi un dārzeņi

  • Neatkarīgi no tā, vai konkrēto augli un dārzeni plāno ēst ar visu mizu (piemēram, ābolu) vai nē, tas vispirms ir jānoskalo zem vēsa tekoša ūdens, lai novērstu baktēriju pārceļošanu uz rokām, virtuves virsmām vai naža mizošanas un griešanas laikā.
  • Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot trauku mazgāšanas līdzekļus vai ziepes, jo tie arī var atstāt savas paliekas, taču ar cietāku mizu apveltītos augļus un dārzeņus, kā meloni vai gurķi, gan var vēl paberzt ar tīru sūkli vai birsti.
  • Arī žāvētie augļi, neskatoties uz to iepriekšējo apstrādi, ir pirms ēšanas jānoskalo. Šis noteikums it īpaši attiecas uz tām žāvētajām rozīnēm, aprikozēm utt., kuras pārdod bez iepakojuma, sveramas.
  • Brokoļus, ziedkāpostus un vīnogas, kas apveltītas ar daudziem čemuriem, zariņiem un žuburiem, pirms skalošanas jāpamērcē aukstā ūdenī 1-2 minūtes, citādi atsevišķās, grūtāk aizsniedzamās vietās ar ūdens strūklu vien nepietiks, lai atbrīvotos no visiem nevēlamajiem kaitēkļiem.
  • Pēc skalošanas visi augļi un dārzeņi ir jāapslauka ar auduma vai papīra dvieli, lai vēl vairāk samazinātu risku, ka kāda baktērija varētu būt palikusi neskarta.
  • Ja vien rodas kaut mazākās šaubas, ka mizā vēl varētu būt aizķēries kāds mikrobs, griez nost arī to. Tas pats attiecas uz kāpostu ārējām lapām un pat nelieliem bojājumiem – tam visam jāiet uz atkritumu grozu.
  • Lielākā daļa augļu un dārzeņu ir glabājama ledusskapī, lai nodrošinātu to ilgāku svaigumu, taču visi tropu augļi (banāni, mango, kivi u.c.), tomāti, gurķi un paprika labāk panes istabas temperatūru, kamēr vien nav līdz galam nogatavojušies. Tāpat kartupeļi, sīpoli un ķirbji saglabās sev raksturīgo garšu, ja tiks turēti tumšā, sausā un vēsā vietā, bet ne ledusskapī.

Ogas un zaļumi

  • Gan ogas, gan zaļumi to maigākās tekstūras dēļ prasa īpašu pieeju attiecībā uz mazgāšanu un uzglabāšanu, taču pamatprincips ir viens – mērcēšana un tūlītēja apēšana vai noglabāšana ledusskapī necaurlaidīgā traukā uz pēc iespējas īsāku laiku.
  • Lapu salātiem ir vispirms jāatdala katra lapa, un tad visas dažas minūtes jāpamērcē vēsā ūdenī. Pēc tam, izmantojot caurduri, notecina ūdeni un atkārto visu procesu vēlreiz. Alternatīvi salātlapas iespējams 5 minūtes mērcēt etiķūdenī (proporcija1:4) un tad noskalot tekošā ūdenī, taču tas var izmainīt salātu garšu un struktūru. Visbeidzot katru lapu nosusina dvielī, un tās ir gatavas lietošanai. Ja iznāk iegādāties iepakotus zaļumus, uz kuru kastītes rakstīts, ka tie ir gatavi lietošanai, tad papildus skalošana nav nepieciešama.
  • Ar ogām ir līdzīgi, taču tām nelej klāt ūdeni, bet gan vispirms tās ieber caurdurī un tikai tad mērc vairākas reizes iekšā, lai novērstu ūdens pārmērīgu sasūkšanos ogās. Aveņu gadījumā jābūt vēl piesardzīgākiem, tās tikai apšpricina ar ūdeni, nosusina ar dvielīti un var ēst kaut uzreiz.
  • Ja tomēr iznācis nopirkt vairāk ogu nekā vienā reizē var apēst, tad tās vislabāk visas nemazgāt, bet atlikumu noglabāt ledusskapī aiztaisāmā traukā vai ķiršu gadījumā – saldēšanai izmantojamā maisiņā.
  • Svaigos garšaugus gan apskalo zem tekoša ūdens vai liek ūdens peldē, ja buntīte pagadījusies prāvāka, vēl pirms likšanas glabāties ledusskapī, jo tie ļoti bieži nes sev līdzi arī kādus zemes graudus. Tomēr baziliku, timiānu un pipartmētru labāk ik pa laikam aplaistīt un turēt kaut kur uz palodzes – būs prieks kā acīm, tā degunam.

Ievērojot šos dažus pamatlikumus, augļi, dārzeņi, visi zaļumi un ogas saglabās savas labākās īpašības un vienlaikus sniegs maksimālo labumu veselībai. Un tās papildus 5 minūtes skalošanai un mazgāšanai taču ir paciešamas, ja turpmāk brokastu, pusdienu vai vienalga kādu maltīti var beidzot baudīt bez nekādām raizēm! Lai labi garšo!

Dalīties

Iegādājies mūsu ēdienus ar piegādi!

Plāno darba pasākumu, dzimšanas dienu vai mājas viesības? Izvēlies produktus, apmaksā, un mēs Tev tos piegādāsim!

Kur iegādāties mūsu produkciju

Meklē mūsu produktus pie iecienītākajiem Latvijas pārtikas mazumtirgotājiem, kā arī citviet!