Aukstā zupa ar pasaules garšu: 5 oriģinālas receptes

Līdz ar ceriņu ziediem, saldām zemenēm un zaļumu simt nokrāsās ik uz stūra katrā latvietī plaukst viena un tā pati doma – ir pienācis aukstās zupas laiks! Tā ir neizskaidrojama dziņa, kas, iestājoties vasarai, liek pastumt malā visus kulinārijas meistardarbus un to vietā gatavot kaut ko tik vienkāršu, bet reizē sātīgu un garšas pilnu.

Nav ko slēpties, mēs auksto zupu varētu ēst kā pusdienās, tā vakariņās, taču latvieši tādi nav vienīgie. Arī citviet pasaulē šo atsvaidzinošo biešu darinājumu tur lielā cieņā. Ne tikai mūsu kaimiņi, bet arī poļi, spāņi un pat amerikāņi ir to iecienījuši. Jā, aukstā biešu zupu ir aizceļojusi arī tik tālu, un, lai gan katram šķiet, ka tieši viņa recepte ir tā garšā pilnīgākā, kāpēc gan nepapildināt kolekciju ar citu tautu tradicionālajām receptēm? Jo aukstās zupas taču nekad nevar būt par daudz!

Lietuviešu aukstais borščs jeb šaltibarščiai

Lai kā mums gribētos domāt, ka aukstā biešu zupa ir latviešu izdomājums, lietuvieši tomēr mums pasteidzās priekšā. Daži vietējie pat mēdz jokot, ka Lietuvā bietēm ir tikai viens vienīgs pielietojums – tās izmanto aukstā boršča pagatavošanā.

Tradicionālās zupas receptes pirmssākumi meklējami Lietuvas lielkņazistes laikos, kad muižkungi saviem padotajiem pārsvarā pavēlēja gatavot ēdienus no valstī izaudzējamiem produktiem, kā kartupeļiem, miežiem, bietēm u.c., iekļaujot arī no Vidusjūras reģiona importētus augļus un dārzeņus. Sākotnēji aukstais borščs bija baltā krāsā, jo tam netika pievienotas bietes, taču laika gaitā, nomainoties dažādām varām un apvienojot gadsimtiem uzkrātās kulinārijas tradīcijas, radās tas, ko lietuvieši šobrīd lepni dēvē par šaltibarščiai.

Lai pagatavotu auksto zupu, kas plaši pazīstama pēc savas spilgti rozā krāsas, nepieciešams: 500g vārītu vai marinētu sarīvētu biešu, 3 cieti vārītu olu, smalki sakapātas vai sagrieztas 6 daļās, 200g smalki sagriezta gurķa, 1l kefīra, sauja sakapātu diļļu un sīpolu lociņu, sāls pēc garšas. Visas sastāvdaļas liek katlā un samaisa. Ja zupu vēlas šķidrāku, pievieno nedaudz piena vai vēsa ūdens. Vēl lietuvieši mīl aukstajai zupai piemest klāt karoti skābā krējuma un pusdienās to aizkost nevis ar maizi, bet, protams, ar karstiem vārītiem kartupeļiem, lai sāta sajūta turētos ilgāku laiku.

Krievu vasaras zupa svekoļņiks

Līdzīgi kā lietuviešiem arī mūsu austrumu kaimiņiem ir sava aukstās zupas recepte, kuru sauc par svekoļņiku. Neskatoties uz to, ka bietes Krievijas teritorijā sāka pastāvīgi audzēt tikai 16.-17. gadsimtā, pārsimt gadu vēlāk aukstā biešu zupa kļuva par neatņemamu valsts tradicionālās virtuves sastāvdaļu.

Svekoļņika gatavošana notiek divās daļās. Vispirms nepieciešams dabūt 3 svaigas bietes, tās notīrīt, sagriezt kubiņos un novārīt 1,5l ūdens, kam pievienota 1 ēdamkarote etiķa vai citrona sulas, kas palīdz saglabāt biešu spilgti sarkano krāsu. Pēc 30 minūšu vārīšanas pievieno smalki sagrieztus biešu kātus un patur uz uguns vēl dažas minūtes. Tad visu novārījumu liek dzesēties, bet pa to laiku sagriež pārējās sastāvdaļas: 2 svaigus gurķus, 2 cieti vārītas olas, sīpolu lociņus un dilles. To visu pievieno zupai kopā ar sinepēm, sāli un pipariem pēc garšas, pasniedz ar krējumu.

Senāku laiku krievu recepšu grāmatās atrodami arī tāda aukstās zupas variācija, kur trešdaļa ūdens ir aizstāta ar paštaisītu maizes kvasu, ko pievieno, kad biešu novārījums ir atdzisis. Lūk, tas būtu pavisam oriģināls aukstās zupas variants!

Hlodņiks – lietuviešu aukstais borščs Polijā

Aukstā biešu zupa noteikti nav pirmais ēdiens, ar kuru asociējas tradicionālā poļu virtuve. Žureks tomēr gan savas īpatnējās garšas, gan pasniegšanas veida dēļ ir tūristu izvēle Nr.1. Taču karstās vasaras dienās, kad tiek meklēts jebkurš iespējamais atvēsināšanās līdzeklis, arī šeit no lietuviešiem pārņemtā atsvaidzinošā zupa gūst virsroku.

Aukstais borščs, kurš poļu vidū plašāk pazīstams kā hlodņiks, valstī ieceļoja laikos, kad Polija un Lietuva bija apvienotas, un ātri vien ieņēma stabilu vietu kā uz zemnieku, tā muižkungu pusdienu galda, kas tā ir saglabājies līdz pat mūsdienām. Poļu auksto zupu nereti mēdz dēvēt arī par lietuviešu hlodņiku, jo tā recepte ir gaužām līdzīga šaltibarščiai, taču ar daudz maigāku garšu nekā lietuviešu variantā.

Hlodņika gatavošanā izmanto svaigas bietes, kuras sagriež kubiņos un vāra iepriekš sagatavotā buljonā (500ml) aptuveni 15 minūtes. Dažas minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno sasmalcinātas biešu lapas un kātus. Visu novārījumu liek dzesēties un tad samaisa kopā ar 400ml kefīra vai paniņu, sagrieztu gurķi, sakapātām dillēm, sīpolu lociņiem, cieti vārītām olām, 1 ēdamkaroti etiķa vai citronu sulas un sāli un pipariem pēc izvēles. 

Biešu zupa rietumu tradīcijās

Visā rietumu pasaulē zināmākā un iespējams vienīgā patiesi atzītā aukstā zupa ir pat no glāzēm dzeramais gaspačo. Nav brīnums, ka to gatavo ne tikai Spānijā, bet arī tālākos zemeslodes nostūros otrpus okeānam un ne vien no tomātiem, bet arī no bietēm.

Lai pagatavotu gaspačo biešu versiju, atliek vien samainīt tomātus un vārītas bietes vietām. Parasti pietiek ar 4 vidēja izmēra bietēm, kuras sablendē ar 500ml auksta ūdens vai buljona, 2 nelieliem gurķiem, pāris ķiploka daiviņām, dillēm, sāli, pipariem un etiķi pēc garšas. Gaspačo garša būs piesātinātāka un pilnīgāka tad, ja to pēc pagatavošanas kādu laiciņu patur ledusskapī un pasniedz ar sagrieztu gurķi, dillēm un drusciņu olīveļļas, jogurta vai skābā krējuma.

Pašā Spānijā gan pēdējos gados lielu popularitāti iemantojis gaspačo biezākais un krēmīgākais brālēns salmoreho. Tā biezās konsistences noslēpums slēpjas maizē, taču pats princips ir nemainīgs – zupas pagatavošanai vajag vien blenderi.

Biešu salmoreho variantā izmanto sešas galvenās sastāvdaļas – 2-3 vidēja lieluma vārītas bietes, 2-3 svaigus tomātus, pusglāzi olīveļļas, vienu ēdamkaroti etiķa, sulu no viena apelsīna un aptuveni 5 maizes šķēles bez garozas. Visu sablendē, pievienojot sāli pēc garšas un aukstu ūdeni, ja salmoreho vairāk atgādina saldējumu nekā zupu. Rotā ar fetas siera gabaliņiem, olīvām vai kādiem zaļumiem pēc izvēles.

Latviešu iecienītā aukstā zupa

Ja nu tomēr prāts šobrīd nenesas uz cittautu ēdienu izgaršošanu un tu labprātāk pieturētos pie nemainīgajām latviskajām vērtībām, iesakām izmēģināt auksto biešu zupu pēc “Latvijas Pārtikas ražotājs” pavāra receptes, kas apvieno labākās aukstās zupas gatavošanas tradīcijas.

Lai pagatavotu auksto zupu latviešu gaumē, nomizo un sagriež 300g gurķa, 100g redīsus, sakapā vai uz rupjas rīves sarīvē 2 cieti vārītas olas, sasmalcina lociņus un dilles. Tad ber to visu lielā bļodā, lej klāt 1l kefīra, pievieno 400g marinētu rīvētu biešu, sinepes un kārtīgi samaisa. Pārber ar zaļumiem un pašās beigās pievieno sāli un piparus pēc garšas. Un gadījumā, ja galīgi nav iedvesmas ķerties pie bļodām un kastroļiem, bet bez aukstās zupas nespēj iedomāties savu dienu, atceries, ka vienmēr ir iespējams iegādāties “Latvijas Labumi” auksto zupu, kas garšo tikpat labi kā mājās gatavotā, ja ne pat labāk. Un visas rūpes izgaisīs! Meklē to tuvākajos veikalos. Lai labi garšo!

Iegādājies mūsu ēdienus ar piegādi!

Plāno darba pasākumu, dzimšanas dienu vai mājas viesības? Izvēlies produktus, apmaksā, un mēs Tev tos piegādāsim!

Kur iegādāties mūsu produkciju

Meklē mūsu produktus pie iecienītākajiem Latvijas pārtikas mazumtirgotājiem, kā arī citviet!