Idejas garšīgām un pašdarinātām dāvanām Ziemassvētkos
Tuvojoties Ziemassvētkiem, neviļus prātā uzpeld ikgadējais jautājums – kādus labumus lai šoreiz dāvina saviem tuvākajiem? Lai dāvanu meklēšana nelīdzinās zobu sāpēm it sevišķi šajā decembrī, kad veikalu apmeklēšana tāpat tiek samazināta līdz minimumam, pienācis īstais brīdis sevī atkal pamodināt radošo garu un ierasto zeķu, grāmatu un galda spēļu vietā pagatavot dāvanu paša rokām. Tādu īpašu un neatkārtojamu, kas tā vien smaržo un garšo pēc Ziemassvētkiem. Smelies šeit idejas, kā iepriecināt gan neglābjamus saldummīļus, gan veselīgu našķu kārumniekus!
Serenādes mājas gaumē
Šokolādes saldumu kastes, kules vai buķetes ir visai iecienīta svētku sastāvdaļa ar īstu bērnības garšu. Vienas no populārākajām konfektēm, tumši zilajā papīrītī ievīstītās serenādes varbūt gluži uzreiz nesaistās ar Ziemassvētkiem, taču tās pavisam ātri un vienkārši var pagatavot mājas apstākļos. Spīdīgi tērptie saldumi lai šoreiz paliek veikalu plauktos un tā vietā top serenādes mājas gaumē, pamatā izmantojot tikai dabīgas sastāvdaļas.
Vienam dāvanu maisiņam jeb aptuveni desmit konfektēm būs nepieciešama pus glāze dzelteno un melno jambo rozīņu, glāze žāvētu aprikožu (jo tumšākas, jo lipīgākas, jo labāk), pus glāze grauzdētu lazdu riekstu, pus tāfelīte tumšās šokolādes, bet var tikpat labi iejaukt arī piena un balto un pāris ēdamkarotes medus pēc vajadzības. Pats gatavošanas process ir elementārs, taču mazliet ķēpīgs – augļus sīki sakapā vai, ja ir jaudīgs blenderis, sablendē vienā lipīgā masā. Riekstus smalki sakapā un ar rokām iejauc iekšā augļu maisījumā. Ja liekas, ka masa nav pietiekami lipīga un īsti neturas kopā, pievieno medu. Masu saviļā nelielās bumbiņās vai mini batoniņos. Tad karsta ūdens peldē izkausē šokolādi un mērc iekšā konfektes. Šeit talkā var ņemt divas ēdamkarotes, lai katru serenādi izdodas apviļāt šokolādē no visām pusēm. Visbeidzot kārto konfektes uz cepampapīra vai kādā traukā un liek saldētavā. Kad šokolāde sastingusi, serenādes ir gatavas saiņošanai vai tikpat labi arī doties mutē.
Trifeles un veselības bumbas
Ja serenādes gluži nav mīļākais deserts vai arī receptē esošās rozīnes īsti neiet pie dūšas, tas nekas! Gardas konfektes var uzmeistarot arī no citiem augļiem vai vēl labāk – atmet visus aizspriedumus un pagatavo klasiskās, īsteni krēmīgās un saldās trifeles. Uz svētkiem taču drīkst atļauties vairāk!
Tradicionālo trifeļu sastāvā ir 50g ruma vai kafijas, kas rada to īpašo sīvo garšu, taču to tikpat labi var izlaist, ja konfektes paredzētas bērniem. Citādi pagatavošanas procesā nepieciešamas vien 4 sastāvdaļas. Vispirms katliņā uzkarsē 140ml saldā krējuma, pievieno 400g nelielos gabalos salauztas tumšās šokolādes un rumu, ja izmanto. Visu maisa, līdz šokolāde ir pilnībā izkususi, tad iejauc iekšā 50g sviesta un vēlreiz masu labi samaisa. Patiesas Ziemassvētku sajūtas radīšanas nolūkos šajā mirklī var pievienot arī kādu ēdamkaroti piparkūku garšvielu maisījuma. Tad ļauj masai nedaudz atdzist un sabiezēt un sāk velt trifeļu bumbiņas, kuras pašās beigās vēl apviļā kakao pulverī vai sadrupinātās piparkūkās. Pēc šīs receptes var pagatavot līdz pat 20 trifelēm – viss atkarīgs no bumbiņu lieluma.
Savukārt draugiem, kolēģiem vai ģimenes locekļiem, kuri ar šokolādīgiem kārumiem nav uz “Tu” vai pievērš pastiprinātu uzmanību uzņemtajām kalorijām, trifeļu gatavošanā var izmantot alternatīvas izejvielas. Pamatmasai noderēs paciņa mīkstu un staipīgu dateļu (karamelīgai garšai) vai žāvētu plūmju un sauja mandeļu vai jebkuru citu riekstu pēc izvēles. To visu sablendē jaudīgā blenderī, pievieno 2 ēdamkarotes kakao, pavisam nedaudz medus vai kāda cita saldinātāja un pāris piparkūku kraukšķīgumam un svētku aromātam. Masu vēlreiz sablendē, ļauj tai uz mirkli atdzist un tad no tās sāk veidot jau ierastās trifeļu bumbiņas, kuras atkal var apviļāt kakao, sadrupinātās piparkūkās vai arī ogu pulverī krāsu dažādībai un jaunām garšas niansēm.
Kraukšķīgās dāvanas ar pievienoto vērtību
Gadījumos, kad laika un gribēšanas noņemties virtuvē vairs nu nemaz nav palicis, bet apdāvināmo vēl ir vesela gūzma, vērts lieki nesarežģīt dzīvi un atgriezties pie vecās labās viena katla metodes jeb ar vienu piegājienu dabūt vismaz pus duci dāvanu. To iespējams panākt ar divām uzturvērtības ziņā bagātām un visnotaļ gardām un kraukšķīgām sastāvdaļām.
Kaltēti āboli ar kanēli un cukurotās mandeles ir īsta Ziemassvētku tirdziņu klasika, kuru nu var bez problēmām pagatavot arī mājās. Un tiešām, ja runā par saldo mandeļu uzkodu, būs vajadzīgs tikai viens katls! Āboliem – vien pacietība tos sagriezt plānās šķēlītēs un cepeškrāsns vai elektriskais kaltētājs, kurā ābolus izkārtot, pārkaisīt ar kanēli un atstāt uz savām 6h kaltēties 40-50 grādu temperatūrā, kas ļauj saglabāt visas vērtīgās uzturvielas. Ja gala rezultātu gribas īpaši krakšķošu, kaltēšanu var pagarināt uz vēl pāris stundām, un pēc tam ļaut šķēlītēm pilnībā atdzist. Ābolu kaltēšana cepeškrāsnī, savukārt, prasīs vairāk pacietības un lielāku uzmanību, lai šķēlītes zaudē lieko mitrumu, bet vienlaikus arī nesadeg. Šajā gadījumā svarīgi ābolu ripiņas izretināt, sākt kaltēšanu ar 60 grādu lielu temperatūru, pēc tam to pazemināt līdz 50 grādiem un ik pa laikam apgriezt šķēlītes. Ja cepeškrāsns ir aizlikta pilna līdz ūkai, viss process var ilgt pat vairāk nekā diennakti, taču to noteikti var paātrināt, ieslēdzot ventilatoru un durtiņas atstājot pusvirus.
Kamēr top ābolu čipsi, var izmantot laiku un pagatavot tikpat gardos un vēl smaržīgākos saldos riekstus. Ņem paciņu iepriekš apskalotu mandeļu un tāda paša daudzuma cukuru, pielej katliņā klāt gandrīz uz pusi mazāk ūdens un visu uzvāra. Tad turpina visu karsēt uz lēnas uguns, līdz ūdens ir iztvaikojis un cukurs sāk lipt klāt mandelēm. Pārber pāri kanēli, apmaisa mandeles un vēl nedaudz patur tās virs uguns, lai cukurs pilnībā karamelizējas. Gatavos saldos riekstus kārto plānā kārtā uz cepampapīra, ar dakšiņu atdala vienu no otra un, pirms likšanas dāvanu maisiņos, pagaida, kamēr cukurs ir sacietējis un mandeles – atdzisušas.
Ja paštaisītu dāvanu gādāšana ir atņēmusi visus spēkus un vairs nav vēlmes rosīties virtuvē, lai pagatavotu pašu galveno – svētku galda gardumus, Latvijas Pārtikas Ražotājs ir parūpējies, lai neviens tamdēļ uz Ziemassvētkiem nepaliek bešā. Gardus svētku desertus, salātus un pamatēdienus, ar kuriem priecēt visu ģimeni, pavisam vienkārši tagad var pasūtīt internetveikalā, un par vēdera piepildīšanu vairs nebūs jāuztraucas!
Lai smaržīgi, gardi un mīlestības pilni svētki!